Angyal Menza
Angyal Menza

FODMAP étrend

Megváltozott életmódunknak és a modern táplálkozási szokásainknak köszönhetően mára ugrásszerűen megnövekedett az emésztőrendszert érintő megbetegedések száma. Gyakorivá váltak olyan ismeretlen eredetű emésztési panaszok, mint a puffadás, hasi görcsök, hasmenés, székrekedés vagy hasi diszkomfortérzet.

Ezek közül kiemelkedik egy krónikus funkcionális tünetegyüttes, az IBS, vagyis az Irritábilis bél-szindróma, ami manapság a világ lakosságának 15%-át, vagyis közel minden hetedik ember érint. 

Az ausztráliai Monash Egyetem orvosai kidolgoztak egy olyan tudományosan alátámasztott módszert (eliminációs étrendet), amelynek segítségével a bélrendszer megbillent egyensúlyát lehet helyreállítani. 

A diéta lényege, hogy a számos élelmiszerben, például gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, diófélékben, gabonafélékben, kenyerekben, és édességekben megtalálható FODMAP-okat kiiktatjuk az étkezésből a tünetek javulásáig. Ezután az étrend fokozatosan bővíthető vissza a nyersanyagokkal. 

Ehhez nyújt segítséget a FODMAP táblázat, amelyben 3 oszlopba sorolják az élelmiszereket: alacsony-közepes-magas FODMAP tartalom alapján. A tünetek súlyosságától függően a legmagasabb, illetve a közepes FODMAP tartalmú élelmiszerek elhagyása javasolt.

Mi történik, amikor FODMAP-okat fogyasztunk?

A FODMAP-ok (pl. rostok) jellemzően nem emésztődnek és szívódnak fel teljesen a bélrendszerben. Mikor elérik a vékonybelet, lassul az áthaladásuk, vizet kötnek meg. Ezután elérnek a vastagbélbe, ahol a jótékony bélbaktériumok erjeszteni kezdik őket, melyet gázképződés kísér. Ez a folyamat mindenkinél így zajlik. A képződő gázok, és extra vízmennyiség okozza a bélfal feszülését, erre sok ember, különösen az IBS-es betegek bélrendszere fokozottan érzékeny.

Kinek ajánlott a FODMAP menüsor?

Akiknél a fent említett élelmiszerek elfogyasztása rendszeresen intenzív és kellemetlen tünetekkel jár (pl. puffadás, hasfájás, hasmenés, stb.), ott az alapos gasztroenterológiai kivizsgálást és diagnózis felállítást követően érdemes megpróbálkozni az alacsony, majd a kibővített FODMAP étrenddel. 

Miből áll ez a menüsor?

Az alacsony/közepes FODMAP étrendben bizonyos nyersanyagok korlátozottan fogyaszthatók, de így is figyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre. Az étrend ebben a formában is teljesértékű, vagyis minden szükséges és esszenciális tápanyagot tartalmaz.

Angyalmenzánkon hipoallergén (glutén-, tej-, szója- és tojásmentes), közepes FODMAP tartalmú ebédet talál, amellyel igyekszünk megoldást nyújtani a krónikus emésztőrendszeri problémával küzdőknek. 

Az ételek gerincét továbbra is a zöld leveles és élénk színű zöldségek alkotják, amely kiegészül még teljes értékű gluténmentes gabonákkal (pl. rizs, quinoa), húsokkal, halakkal és belsőségekkel (máj), valamint egészséges zsírokkal, fermentált zöldséggel (kovászos uborka). 

A FODMAP diétában kiemelt szerep jut a belsőségeknek, azokon belül is a májnak, mivel magas tápanyagsűrűsége révén bővelkedik olyan tápanyagokban, mint az A-vitamin, folát, B12-vitamin, cink, réz, vagy kolin, amelyek pótlása fontos az eliminációs étrend esetében. 

Angyal Menza